Persbericht Scouting Nederland

Scout overhandigt eerste exemplaar toolkit aan Hirsch Ballin

Leusden/Den Haag

Om seksueel misbruik onder minderjarigen in vrijwilligerswerk te helpen voorkomen, heeft de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) in opdracht van het ministerie van Justitie een praktische toolkit ontwikkeld.
Het eerste exemplaar werd op 25 augustus door scout Suzanne Broeks aan demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin overhandigd: “Ik ben heel blij dat de vrijwilligerssector dit heeft opgepakt.
De toolkit is een doorbraak in de acties die de afgelopen jaren op dit thema zijn uitgevoerd.”
De toolkit ‘In veilige handen’ bestaat uit een stappenplan en kant-en-klaar bruikbare bijlagen zoals werkvormen, voorbeeldbrochures, tips en modelprotocollen.
Vrijwilligersorganisaties kunnen hiermee zelf aan de slag om in alle lagen van hun organisatie het bewustzijn en de preventie van seksueel misbruik te verbeteren. Volgens Hirsch Ballin is het een compleet instrument dat aansluit op de werkwijze van vrijwilligersorganisaties. “Een belangrijke stap naar een nog veiliger vrijwilligerswerk,” aldus Marco van Westerlaak van Vereniging NOV. “Iedere vrijwilligersorganisatie heeft nu de mogelijkheid en daarmee ook de plicht om er alles aan te doen om seksueel misbruik te voorkomen.”
VoorzorgsmaatregelenMet de toolkit ‘In veilige handen’ staat vrijwilligersorganisaties niets meer in de weg om voorzorgsmaatregelen te nemen om seksueel misbruik van minderjarigen in het vrijwilligerswerk te voorkomen. “Steeds meer gemeenten, subsidiegevers en ouders verlangen van verenigingen preventief beleid ter voorkoming van seksueel misbruik.
Een goede zaak, het is nu van belang door te pakken en te zorgen dat iedereen meedoet” volgens Van Westerlaak.
In veilige handenDe toolkit is onderdeel van een breed pakket maatregelen om van vrijwilligersorganisaties zoals sportclubs en Scouting een omgeving te maken waar kinderen en jongeren écht veilig zijn. Vereniging NOV voert het project ‘In veilige handen’ uit in samenwerking met de ministeries van Justitie en VWS, NOC*NSF, Scouting Nederland en MOVISIE.

Voor meer informatie over de toolkit  ‘In veilige handen’ klik hier.